Curs Coafor Stilist Oradea Agly Studio
CURS COAFOR STILIST
-Durata: 6 luni
-Pret: 3600 lei (600 lei/luna). Achitabil in rate lunare conform contractului de formare profesionala incheiat la inscriere, sau integral (5% reducere).
-Maxim: 8 cursanti/serie. In ordinea completarii contractelor de scolarizare se vor ocupa locurile in seriie de cursuri ce urmeaza sa inceapa, luand in considerare numarul maxim de cursanti admisi.
-Include: toate aparatele, instrumentele, sculele, dispozitivele si materialele necesare desfasurarii cursului (capete de manechine, vopsele profesionale, oxidanti, decoloranti, sampoane, balsamuri, produse de coafat, foarfece, piepteni, uscatoare, placi, ondulatoare, perii, agrafe, etc).
Nu se mai percep alte cheltuieli pe durata cursului, astfel incat elevii nostri vor lucra cu produse profesionale si instrumentar performant, aceleasi cu care lucreaza si specialistii nostrii.
-Nivel studii: invatamant minim obligatoriu (8 clase). Nu exista limita de varsta superioara.
-Acte necesare- se vor aduce in prima saptamana a cursului:
-copie buletin de identitate
-copie certificat de nastere
- copie certificat de casatorie (daca este cazul)
- copie ultima diploma de studiu (sau adeverinta care atesta nivelul studiilor)
- adeverinta de la medicul de familie (“apt pentru cursul de coafor”)
-Programul: se stabileste in prima saptamana a cursului, impreuna cu profesorul si cursantii, in functie de obligatiile tuturora. Programul este flexibil, de regula cursul se tine de 2-3 ori pe saptamana cate 3-4 ore (in functie de capitolul invatat), in cadrul salonului nostru (dimineata sau seara).
Orele la care ati lipsit sau pe care le-ati intrerupt din diverse motive, le veti putea recupera intr-o lectie urmatoare fara costuri suplimentare.
-Capitolele de invatamant:
- consilierea clientului, diagoza scalpului si a firului de par
- produse, spalarea parului, masajul capilar
- aranjatul cu uscatorul si peria, aranjatul cu dispozitive termice: placi, ondulatoare, modelatoare electrice
- tipuri de tunsori, unghiurile de tundere, geometria tunsorilor
- tunsori pentru femei si barbati, tunsori pentru toate lungimile de par
- tehnici de tunsori executate pe parul ud si pe parul uscat
- frizerie
- tehnici de tuns: cu foarfeca, cu aparatul electric, briciul, foarfeca de filat
-tunsori clasice si moderne, tunsori simetrice si asimetrice, tunsori creative
- tehnici de filare a parului si de finisare a tunsorilor
- tehnici de vopsire a parului, metode de suvitare, colorimetrie
- declorarea, decaparea, repigmentarea, mordansarea
- ondularea permanenta, intinderea permanenta
- extensii, cocuri, aranjat festiv
- management, vanzari
-Examenul: se da la finalul programului de formare profesionala, in sala de cursuri din cadrul salonului nostru, constand in proba teoretica (test grila) si proba practica, iar media aritmetica a celor doua se va trece pe diploma.
Notarea se face pe o scara de la 1 la 10, nota minima pentru promovare la proba teoretica fiind 5, iar la proba practica 6.
Subiectele pentru examinare sunt redactate de catre profesorul specialist pe domeniu din cadrul scolii, iar corectarea lucrarilor se face de catre o comisie autorizata formata din 2 specialisti din afara scolii.
-Diploma: certificat de absolvire/calificare profesionala, acreditat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Aceste diplome sunt tiparite la Imprimeria Nationala si sunt recunoscute national si international.
Denumirea ocupatiei trecute pe diploma conform COR (clasificarea ocupatiilor din Romania), va fi aceea de “coafor” (coafor stilist) in limba romana (pl. coafori stilisti). Conform nomenclatorului calificarilor din Romania, nu exista in limba romana cuvintele “stylist” sau “hairstylist”, aceaste denumiri fiind in limba engleza si posibile doar dupa traducerea si apostiarea diplomei pentru tari vorbitoare de limba engleza.
-Discurs profesor:
Meseria de coafor-stilist, facuta cu talent daca doriti, este de fapt un ANSAMBLU de:
- cunostinte generale (logica si psihologie primara, matematica si geometrie elementara, fizica si anatomie generala, limba materna, limba romana, etc.)
- tehnici specifice meseriei ( tehnici de tunsoare, de vopsire, aranjare, manuirea instrumentelor, conduita si comunicare profesionala, etc.)
- insusiri personale innascute ori dobandite (preocuparea pentru estetica, pasiunea pentru meserie, perseverenta, inspiratie, gust, concentrare, implicare, disciplina, organizare, eficienta, incredere in sine, creativitate, intuitivitate, perfectionism, curaj, atitudine, adaptare interpersonala, etc.)
Aceste caracteristici vor fi perfectionate in timpul cursului, si vor alcatui cel putin o reteta de succes pentru viitorii coafori-stilisti. Nu este niciun secret in aceasta meserie, decat repetarea practica a tehnicilor invatate, cat mai mult posibil si cu o concentrare adecvata.
Este o greseala sa te intrebi de la inceput daca esti talentat sau nu!
Nu s-a nascut nimeni tunzand, asta este clar! Oricine poate invata tehnici specifice meseriei de coafor-stilist, insa din pacate nu conteaza doar asta. Talentul nu este altceva decat o perioada nedeterminata de atentie si munca, de aceea vom folosi de acum incolo cuvantul mult mai complex “CONSTIINCIOS”, in loc de uzualul “talentat”.
Veti afla asta atunci cand se va intoarce clientul pentru serviciile oferite. “Serviciile oferite”, NU inseamna doar procedura “tuns” ori procedura “vopsit” , procedura “aranjat”... si doar atat. Chiar si bine executate, aceste proceduri tehnice sunt insuficiente fara o comunicare si o conduita profesionala sau fara disciplina si organizare personala. Atunci suntem doar niste amatori! Si amatorii nu fac performanta in acest domeniu…
Probabil ca si in orice alta meserie, nu putem avea succes pe termen lung ca si stilisti daca doar invatam tehnicile specifice ale unei meserii si avem un caracter nepotrivit la locul de munca. La fel cum nu putem avea succes daca avem o conduita buna, insa tehnica manuala este precara. Una fara alta nu se poate…
Prima data trebuie sa invatam sa gandim si sa ne exprimam profesional, sa ajungem inaintea clientului la programare si sa facem diferenta intre programul personal si cel profesional. Iar daca ajungem si la performanta sa evitam comportamentele nepotrivite la locul de munca, mahalaua specifica din saloane, discutiie necontrolate pe langa subiect si vorbitul amical la telefon in timpul procedurii executate… abia atunci vom fi intr-adevar profesionisti.
Toate aceste neajunsuri duc catre o cariera slaba sau mediocra, plina de compromisuri si cu bani putini, de aceea vom folosi de acum incolo cuvantul mult mai complex “PROFESIONALISM”, in loc de uzualul “a fi bun la ceva”. Astept de la voi sa fiti profesionisti in meseria aleasa… si in felul acesta nu aveti cum sa dati gres. Orice alte trucuri si oferte de atragere a clientelei, sunt pe durata determinata.
Cu acest profesionalism o sa incepem programul de formare pentru stilisti si tot cu asta o sa terminam, iar la sfarsitul cursului veti fi pregatiti sa lucrati pentru saloane cu pretentii europene.
Trebuie sa va spun de la inceput ca odata cu orientarea sau reorientarea profesionala, este necesara si DEZVOLTAREA SI REEVALUAREA PERSONALA. Cu siguranta aceste eventuale elemente deficitare ale trasaturilor de personaitate, sunt mult mai dificil de corectat in formarea COMPLETA a cursantior, decat tehnicile specifice ale ocupatiei de coafor-stilist. Inca nu am avut vreun elev care sa nu fie capabil sa invete sa tunda ori sa aplice o vopsea. Din experienta de formator, pot sa va spun foarte clar ca ceea ce conteaza cel mai mult este ATITUDINEA si increderea in sine a cursantilor.
Impreuna o sa invatam sa aplicam cunostintele generale necesare pentru aceasta ocupatie, pana ajungem sa gandim singuri si sa luam decizii .
Iar cand vine vorba despre seriozitate si dedicare in timpul programului de formare profesionala… atunci cand observ ca lucrurile nu functionaza deloc cum ar trebui, prefer rezilierea contractului si incetarea cinstita a colaborarii. In felul acesta nu veti fi nevoiti sa faceti cheltuieli inutile si mai bine sa folositi banii respectivi pentru investitii profitabile. Este necesar sa fiti motivati ca sa urmati un astfel de curs si sa va doriti o cariera productiva in ocupatia de coafor-stilist, nu doar un statut ori pentru diploma. Doar pentru “hartie” sunt alte scoli la care puteti sa va inscrieti, mult mai accesibile ca pret si cu durata mai scurta.
Eu unul nici nu stiu sa predau doar pentru diploma si nu am nici nuProbabil sunt singurul sau printre putinii formatori de coafor-stilisti care face o preselectie intre cursantii sai, consider ca trebuie sa pot recomanda cu incredre mai departe un stilist junior.
In strainatate, conform legislatiilor pe domeniu in vigoare, un curs de coafor-stilist dureaza ani de zile, asemenea unei facultati… si nu degeaba; sunt multe lucruri de invatat. In primul an cursantul poate doar sa priveasca si sa spele pe cap, eventual sa mature parul de pe jos. Abia dupa 2 sau 3 ani primeste diploma si are dreptul sa lucreze ca si stilist. Este un drum mult mai lung in comparatie cu legea romaneasca pentru aceste programe acreditate.
Cu toate acestea prin formatul meu de cursuri practice, in 6 luni veti sti deja sa efectuati cele mai moderne si utile tehnici specifice, decat sa scriem in banca dupa dictare. Noi nu o sa pierdem timpul cu asta, prefer sa va dau cursurile teoretice sub forma de fascicule xerox, in favoarea pregatirii practice… care conteaza cu adevarat. Acesta este primul nostru mare avantaj posibil pentru reducerea, comasarea si economisirea constructiva a timpului pentru perioada de formare profesinala.
Incepem cu ce este mai important si mai uzual in salon, respectiv tunsul si aranjatul parului in primele 4 luni, apoi in urmatoarele 2 luni vom face vopsirea si decolorarea parului, alt capitol important, complex si des oferit in salon. Aproape de final vom lua in vedere procedurile mai rar executate in salon… si bineinteles, in tot acest timp vom recapitula tunsul si aranjatu parului. Stiti proverbul acela “Repetitia este mama invataturii”, este chiar adevarat ?
Programul COMUN minim obligatoriu este de 2 ori pe saptamana, atunci cand facem noutatile si invatam pas cu pas fiecare procedura tehnica, de aceea este important sa fiti prezenti. Practica o facem prima data pe capetele de manechine… iar dupa ce notez cu 10 manualitatea
apoi joc de rol intercolegial, modele aduse de catre voi (familie, prieteni, cunostinte) ori vizualizarea in salon a specialistilor pe domeniu sau materiale video de specialitate.
Pe langa programul minim obigatoriu aveti posibilitata de a veni zilnic la salon pentru recapitularea si exersarea tehnicilor invatate anterior.
Acest lucru va duce la posibiliatea formarii clientelei inca din timpul cursului. Cei mai constiinciosi dintre voi, vor putea sa lucreze la salon si sa fim colegi in echipa de personal, dupa terminarea programului de formare. Mereu promovez persoana care mi-a castigat increderea profesionala.
Ca sa intelegeti mai bine de ce in general cursantii de la astfel de scoli de formare profesionala sunt slab pregatiti… este pentru ca programa model data de minister pentru ocupatia de coafor-stilist este foarte invechita si deloc actualizata pentru zilele noastre. Daca aceasta programa este luata ca atare de catre scolile de coafor… este simplu de inteles atunci de ce cursantii la terminarea programelor de formare sunt nesiguri si necesita probabil inca atata timp si bani pentru ucenicie si specializari in alte locuri. Aceasta meserie nu se poate invata in 6 luni, in banca sau daca ne concentram doar pe aranjat si permanent, iar pentru tuns alocam doar 1 luna.
A face oamenii frumosi este una dintre cele mai frumoase meserii din lume, bine vazute si bine platite. Diferenta dintre meseria de coafor-stilist si alte meserii, este aceea ca in domeniul nostru puteti ajunge departe intr-un timp mult mai scurt decat in altele, si cu oportunitati multiple de dezvoltare. Satisfactiile profesionale sunt direct proportionale cu implicarea si asteptarile voastre, respectiv cu profesionalismul si constiinciozitatea voastra.
Interesul meu este ca atunci cand terminati cursul sa fiti capabili de productie si sa nu mai trebuiasca sa cheltuiti alti bani pe la alte cursuri si specializari. Nu va ofer doar o baza superficiala asa cum se obisnuieste, ci va invat tot ce stiu eu. Consider ca doar in felul acesta pot sa evoluez si eu mai departe, impreuna cu voi.
Mereu vom avea cate ceva de invatat, oricat de buni fi…
-Modele: daca doriti sa participati la cursurile noastre practice ca si modele pentru diferite proceduri (aranjat, tuns, vopsit, cocuri), aceste servicii sunt gratuite si supravegheate de catre profesor. Rezultatul este la fel de bun ca si in cazul unui client normal, cu mentiunea ca procedura poate sa dureze la inceput cu 50% mai mult din totalul timpului alocat procedurii rspective. Niciun model nu pleaca nemultumit, acestia beneficiaza de servicii de regula acestia raman in continuare clientii cursantilor si ai salonului.
Specializare/Ucenicie: daca ati terminat deja o scoala de coafor si aveti deja o diploma, insa considerati ca nu stapaniti cum ar trebui meseria, ori doriti sa mai invatati si alte tehnici noi; pentru asta avem diferite programe de specializare, la alegere:
- pachetul “tuns”: 300 E- dureaza 1 luna
(include explicatia pas cu pas si practica pe capetele de manechine sau modele a tehnicilor de tunsoare pentru femei si barbati, frizerie, cat si aranjarea parului, spalarea, produse, consiliere, vizualizare).
- pachetul “vopsit”: 200 E- dureaza 1 luna
(include explicatia pas cu pas si practica pe capetele de manechine sau modele a tehnicilor de vopsire, colorimetria, decolorarea, tehnici de suvitare, cat si aranjarea parului, spalarea, produse, consiliere, vizualizare).
- pachetul “vizualizare”: 100 E/ luna
(ucenicia casica, include vizualizarea specialistilor, de la o distanta cu limita de discretie)
Comentarii Facebook